Predelava ocvirkov in zdroba ter maščob

Alfa Laval je vodilni strokovnjak na področju zagotavljanja izjemnega strokovnega znanja ter napredne tehnologije za ekstrakcijo užitnih beljakovinskih sestavin ter maščob iz številnih stranskih mesnih izdelkov. To vključuje sistem za predelavo užitnih izdelkov, vključno z rastlinami z jedilnimi maščobami, ekstrakti kolagena in želatine, krvno plazmo, mesno juho/juho ter manj mastnim mesom.

Greave and meal and fat processing 640x360

Alfa Laval ima poleg izdelkov in rešitev za mokro predelavo ter razmaščevanje ocvirkov tudi pomembne izkušnje na področju načrtovanja predelovalnih linij za pridelavo jušne osnove iz klavniških stranskih izdelkov.

Separacijska tehnologija Alfa Laval se precej uporablja za predhodno predelavo in razmaščevanje kosti ter kožnega tkiva, ki se ga predeluje v želatino.

Sistemi za razmaščevanje rdečega mesa

Toplotni izmenjevalniki Alfa Laval Contherm s posnemalom in dekanter centrifuge se uporabljajo za oblikovanje linij za pridelavo manj mastnih mesnih izdelkov, kot so pusta in teksturirana govedina, ali za zmanjšanje maščobe v mastni perutnini.

Mastno mleto meso – perutnina, govedina ali svinjina – se hitro pripravlja z uporabo toplotnih izmenjevalnikov Alfa Laval Contherm s posnemalom, brez denaturiranih beljakovin, ampak z raztapljanjem večine maščob. Nato se uporabi dekanter centrifugo za odstranitev neželene maščobe. Mleto meso se nato takoj ohladi v drugem sistemu Contherm. Tako nastane mesni izdelek z nizko vsebnostjo maščob, ki ohrani ves svoj okus in funkcionalnost – lastnost, ki je zelo cenjena pri mnogo mesnih izdelkih, vključno s hamburgerji in piščančjimi ocvrtki.

Jedilne maščobe

Za mesnopredelovalna podjetja je pomembno, da tržna vrednost mnogo vrst maščobnih tkiv ne ostane neizkoriščena. Zato se maščobna tkiva vseh vrst, vključno s kožo in veznim tkivom, običajno predela v prečiščeno maščobo in ocvirke, da se ustvari dodaten dohodek.

Sistem za stalno mokro predelavo odpadnega tkiva Alfa Laval Centriflow je najboljši način, kako to doseči, saj zmanjša raven maščobe v ocvirkih kar do 50 %. Ta postopek poteka v popolnoma zaprtem sistemu, ki je posebej primeren za predelavo užitnih surovin v izdelke za prehrano ljudi.

Večstopenjski ploščni uparjalni sistem AlfaVap je zelo kompakten in energijsko izredno učinkovit način za pridobivanje vseh raztopljenih beljakovin iz faze s separirano vodo.

Končno sušenje se izvede z običajnimi diskovnimi sušilci ali hitrimi sušilci Alfa Laval.