Predelava kavčuka
Mnogo različnih gumijev se uporablja v prehrambni industriji v izdelkih, kot so margarina, čokolada, žvečilni gumi, pekovski izdelki ter pripravljena hrana, vedno pogosteje pa se uporabljajo na področju kozmetike, farmacevtike in tehnike.
Gumije, ki se uporabljajo v prehrambni industriji, lahko sestavljajo hidrokoloidi, kot so alginati, karagenani, galaktomanani (gumi iz zrn rožičevca in guar gumi), biopolimeri (guma ksantan in skleroglukan) in pektini (tako visoko- kot nizkometoksilni).
Dodatni gumiji postopoma postajajo bolj priznani, s tem ko se izboljšuje znanje o edinstvenih lastnostih in komercialnem potencialu teh naravnih produktov.
Sistemi Alfa Laval, ki se najpogosteje uporabljajo za predelavo gumijev, so med drugim naslednji:
- prečiščevanje s tehnologijo membranske filtracije za mikro-, ultra- in nanofiltracijo,
- specialistične dekanter centrifuge za separacijo,
- toplotni izmenjevalniki Contherm s posnemalom za ogrevanje in hlajenje,
- spiralni toplotni izmenjevalniki za številne naloge ogrevanja/hlajenja.