Predelava hrane za hišne živali

Hišne živali so pomemben del sodobnega življenja, zato se povečuje tudi želja po izboljšanju kakovosti njihove hrane. Tako tradicionalno predelano meso vse bolj nadomešča hlajeno sveže meso, predelovalci suhe hrane za hišne živali pa se osredotočajo na povečanje vsebnosti svežega mesa.

Pet food processing 640x360

Sveže meso za hrano za hišne živali

Rešitev za hlajenje mehkih mesnih stranskih izdelkov, pridobljenih iz klavniških ali ribjih stranskih izdelkov, je cilindrični toplotni izmenjevalnik s posnemalom Alfa Laval Contherm, ki je zasnovan posebej za hlajenje viskoznih, lepljivih izdelkov v koščkih. Hladilni sistemi Contherm izdelke hladijo brez stika z zrakom. Njihova konstrukcija je dobro premišljena – Contherm ne potrebuje veliko prostora ali delovne sile ter zahteva le minimalno vzdrževanje. Prav tako je enoto mogoče preprosto čistiti, čeprav se uporablja za obdelavo zahtevnih izdelkov.

Sveže koncentrirano meso

Sistem za koncentrirano meso Alfa Laval, ki temelji na dobro poznanih sistemih Alfa Laval za predelavo užitnih rib in mesa, običajno omogoča zmanjšanje vsebnosti vlage za 50 %.

Temeljne tehnologije Alfa Laval omogočajo popoln nadzor nad ravnmi maščob in vlage v vseh svežih mesnih izdelkih, ki nastanejo pri klanju ali predelavi rib. Tehnologija Alfa Laval za koncentrirano meso omogoča uravnavanje stopnje zamaščenosti in zmanjšanje vlage, s čimer se pridelovalcem hrane za hišne živali omogoči, da svojim izdelkom dodajo več svežega mesa. Konsistentna vsebnost vlage in maščob, ne glede na nihanje sestave vhodnih surovin, prav tako olajša uravnoteženje različnih vrst suhe prehrane za hišne živali.

Sistem lahko namesti predelovalec ali predelovalec hrane za hišne živali in ga je mogoče prilagoditi praktično vsem vrstam svežega mesa, ki se uporabljajo v hrani za hišne živali.

Sistem za koncentrirano meso

Sistem obsega tri glavne procesne sisteme:

  1. mletje surovin in emulgiranje (velikost delcev največ 3 mm) sveže ali zmrznjene surovine,
  2. sistem Alfa Laval Centriflow s trifazno tehnologijo dekanter centrifuge ter prečiščevanjem maščob za pridelavo mesnih trdih delcev, lepljive vode (angl. stickwater) in maščob,
  3. uparjalni sistem Alfa Laval za koncentriranje lepljive vode tako, da nastane izredno funkcionalen mesni koncentrat, ki ga je mogoče ločeno uporabiti kot vezivo ali ojačevalec arome v fazi proizvodnje peletov.

To omogoča nastanek mesnega koncentrata s približno pol manj vlage, in sicer z uporabo dobro preverjene tehnologije, ki se že uporablja v predelavi užitnih mesnih beljakovin.

Poleg tega je za boljšo implementacijo mogoče uvesti različne tehnologije, vključno z encimsko razgradnjo ali nadaljnjo koncentracijo trde frakcije.